donderdag 2 april 2009

Hollandse herhaling van zetten bij Rijksmuseum?

Hoe meer ik me verdiep in de tragikomedie rond de verbouwing van het Rijksmuseum hoe meer ik aan de woorden van de Britse voetbalcoryfee en tv-presentator Gary Lineker moet denken: ‘Voor het Nederlands elftal hoeft niemand bang te zijn. Die schakelen, zoals altijd, zichzelf wel uit.’ Lineker sprak deze woorden vlak voor het vorige EK waar Oranje eerst een beetje schitterde en toen toch weer ten onder ging. Marco van Basten was nog bondscoach. Het nieuws bij het huidige Nederlands elftal, onder Bert van Marwijk, is dat er schokkend weinig ruzie is en iedereen zomaar zijn taak uitvoert en Oranje on-Hollands alle punten pakt. Dadelijk heeft Van Marwijk een jaar voor het WK niets meer te doen – als dat maar goed gaat.

Het nieuws rond het Rijksmuseum was vandaag dat zich maar één aannemer voor de verbouwing van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum in Amsterdam had gemeld. En die aannemer – volgens de NOS bouwbedrijf Van Eesteren – zit met zijn prijs mogelijk tientallen miljoenen euro´s boven wat minister Ronald Plasterk begroot had. Het zou dan de tweede keer zijn dat het mis gaat met de aanbesteding. Vorig jaar ging het verkeerd toen BAM, dat zich als enige aannemer had aangemeld – ja, toen ook al –, maar liefst 88 miljoen euro boven het budget van de minister zat. Plasterk vond dat verschil echt te gek voor woorden en deed de aanbesteding nog een keer over. Maar hij wordt nu geconfronteerd met het schrikbeeld van een herhaling van zetten.

Als hij niet uitkijkt wordt hij later herinnerd als de minister die bij de verbouwing van het Rijks twee keer gepiepeld werd door de aannemers. Terwijl hij nog maar een paar maanden geleden ‘krankjorum’ zei na het zien van de filmdocumentaire The New Rijksmuseum van Oeke Hoogendijk. Hij had toen net zitten bekijken hoe het sinds 2003 allemaal zo gekomen was met dit museum, en impliceerde dat hij het allemaal wel even beter zou gaan doen.

In de film was het gedoe rond het beroemde fietserstunneltje onder het Rijks voorbij gekomen. De Spaanse architecten konden er in het begin nog wel om lachen – Holland, ja natuurlijk, fietsers en mondigheid. Maar het lachen verging hen nadat de welstandscommissie de zoveelste ontwerpwijziging had afgekeurd. Architect Ortiz zei op een gegeven moment: ‘Zo'n proces waarin niemand risico's durft te nemen, is te Nederlands voor mij.’

Niet dat er echt naar hem geluisterd werd, er kwamen nog veel meer dwarsliggende stadsdeelraden en ordners met aanvragen langs. Op een gegeven moment wist de toenmalige museumdirecteur het allemaal zelf niet meer. Directeur Ronald de Leeuw vroeg, op film notabene, aan filmer Oeke Hoogendijk: ‘Wordt het nu voorjaar 2010 of najaar 2010.’ Wel meneer De Leeuw, de verwachting is nu dat het Rijksmuseum in 2013 opengaat. Tien jaar na die tijdelijke sluiting dus.

En Ronald Plasterk? Vorig jaar had hij nog gezegd: ‘We laten ons niet gijzelen.’ En in het najaar vooruitblikkend naar de gebeurtenissen van nu: ‘Ik heb er vertrouwen in dat we goede offertes krijgen.’ En na de documentaire over het fietserstunneltje: ‘Had nou niemand zijn poot stijf kunnen houden bij de discussie over dat fietstunneltje?’ Hij moet maar eens met Marco van Basten gaan praten, of met Gary Lineker. Oeke Hoogendijk heeft overigens gewed dat het nog later dan 2013 wordt.

2 opmerkingen:

  1. Hopelijk ga ik nog lang genoeg leven om de opening mee te maken....misschien fiets ik dan voor de gelegenheid wel naar Amsterdam!

    In ieder geval heb ik het afgelopen decennium spaans geleerd, dus kan ik Ortiz verstaan als ie zich in eigen taal weer groen en blauw ergert (verde y azul)

    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Joke

    En later kun je altijd nog een snorfiets nemen. Bicicleta a la bigote ;-)

    BeantwoordenVerwijderen