dinsdag 14 april 2009

Lucky Obama, het bootje en de trekker

Als het mis was gegaan met die Amerikaanse kapitein tussen die Somalische piraten was dat Barack Obama aangerekend. Zwaar. De Amerikaanse conservatieven loeren op een kans om de populaire president onderuit te halen. En ze weten dat zo’n mislukking aan een president kan blijven kleven. Zoals Jimmy Carter halverwege de helicopters moest terugsturen van die bevrijdingsactie in Iran. Misschien heeft hem dat toen zijn herverkiezing gekost, waardoor Amerika en de wereld Ronald Reagan kregen. En Bill Clinton had zijn eigen Somalische averij met die Black-Hawk-Down-situatie waarin we Somaliërs Amerikaanse lijken zagen rondslepen op de tv-schermen van de wereld.

Obama niet, lucky Obama. Drie schoten in het donker. Night Vision natuurlijk, en Navy Seals – scherpschutters. Alle drie in één keer raak in het hoofd. Over en uit. Terwijl zijn eerste honderd dagen nog niet eens voorbij zijn. En de goedkeuring voor het gebruik van geweld was uit het Witte Huis gekomen. Obama blijkt dus een vent te zijn die de trekker over kan halen. Die noch voor en noch na de bevrijding van die kapitein grote verhalen op televisie heeft gehouden met laatste waarschuwingen of iets dergelijks. Hij moet altijd al geweten hebben dat hij als president bloed aan zijn handen zou krijgen. Maar toch heeft hem dat niet tegengehouden om door te gaan, om volgens zijn idealen en zo verstandig mogelijk te handelen.

Toch is het allemaal een loterij. Er had maar één golfslagje anders hoeven gaan en de piraat die de kapitein onder schot hield was niet meteen geraakt, en had zelf de trekker overgehaald. En het is niet alleen op het vlak van de meteorologie en de zeestroming een loterij. De wereld is ook een loterij omdat plekken als Somalië geen ordentelijke staat zijn maar een anarchie. Alleen omdat de Somalische staat niet bestaat kunnen de piraten blijven bestaan in een verbond met de krijgsheren.

Tegelijkertijd leven we in een wereld waarin ver van je bed helemaal niet bestaat. Mochten we ooit gedacht hebben dat ver van ons bed een realiteit is dan peperen internet en de andere communicatiemedia ons elke dag in dat het niet zo is, en dat wat die andere mensen doen gevolgen heeft voor onze benzineprijs of onze werkgelegenheid of voor ons milieu of onze wat dan ook. Anarchie en ordentelijke staten kunnen niet in dezelfde wereld blijven bestaan. Alleen, dat doen ze dus wel. Het zal blijven wrikken.

Dat bootje met die piraten en die kapitein dreef in elk geval naast Obama’s bed. Elke nacht. Verstandige man die Obama. En uiteindelijk deelnemer aan een loterij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten