Microsoft geeft, Microsoft neemt. Althans, zo zien ze dat graag in Redmond. Het bedrijf kwam vandaag op verschillende manieren in het nieuws die op het eerste gezicht niet opzienbarend zijn, maar die bij nader inzien toch vooruit wijzen naar ontwikkelingen met mogelijk verstrekkende gevolgen. Niet in de laatste plaats voor Microsoft zelf.
Allereerst voorspelt het bedrijf dat internet in Europa de televisie in juni 2010 inhaalt als belangrijkste medium. Oké, dat hadden we wel zo’n beetje verwacht. Bij de drie voornaamste schermen van nu – televisie, computer, mobieltje – vindt in de komende vijf jaar een ontwikkeling plaats naar een andere driedeling van schermen. Televisie en pc zullen als het ware in elkaar overvloeien in een groot, statisch scherm thuis, waardoor de noodzaak vervalt om in real-time televisie te kijken. Het tweede scherm zal de smartphone zijn, ons nog weer verder vernieuwde mobieltje. En het derde soort scherm zal aangesloten zijn op wi-fi en uiterst draagbaar zijn – de opvolgers van onze huidige laptops / netbooks. Behulpzaam merkt het bedrijf op dat consumenten nog allerlei barrières tegenkomen als ze bijvoorbeeld foto’s willen overbrengen van de ene informatiedrager naar de andere, en Microsoft gaat de mensen daar natuurlijk bij helpen – een wereld zonder beperkingen!
Maar dan de aankondiging dat Microsoft vanaf 14 april aanstaande de mainstream ondersteuning van XP zal beëindigen. Dit terwijl 63 procent (...) van alle internetgebruikers wereldwijd XP als besturingssysteem gebruikt, tegen maar 24 procent Windows Vista. Microsoft verdient drie keer zoveel aan de verkoop van Vista als aan XP. Maar Vista is een moloch die onbruikbaar is voor netbooks. De Telegraaf schreef vandaag vol ontzag dat Microsoft nu domineert op de netbook-markt. Nou, kennelijk zijn ze in Redmond totaal niet onder de indruk van de marge die ze op XP maken. Dus draaien ze XP de nek om, terwijl ze de marktleider uit de begindagen van de netbook, Linux al uitgeschakeld hadden. Het lijkt er op dat ze de wereld Windows 7 door de strot willen duwen. Terwijl het bedrijf nog nog nergens Windows 7 voor netbooks in de winkels heeft liggen.
Het is merkwaardig wat Microsoft allemaal wil uithalen. Hoe je het ook wendt of keert, netbooks zijn het grote succesverhaal op de pc-markt van de laatste tijd. En er staat er daar een hardware-revolutie aan te komen. Jen-Hsun Huang, de topman van chipmaker Nvidia zegt: ‘Het tijdperk van de perfecte internetcomputer van 99 dollar komt eraan.’ En in die perfecte maar goedkope internetcomputer zit dan geen technologie van het duo Microsoft / Intel, maar een architectuur (ARM / Linux) die is overgenomen van mobiele telefoons, waar ze altijd al hebben moeten woekeren met ruimte en kosten.
Intel en Microsoft waarschuwen dat consumenten sceptisch moeten zijn over elke computer die goedkoper is dan 300 dollar. Ja, dat begrijpen we helemaal. Op computers van onder de 100 dollar kan het duo Wintel nooit meer de marges maken die ze gewend waren. Vinden ze helemaal niet leuk.
Er komt nu een situatie dat de marktleider bij de netbooks een onbruikbaar besturingssysteem (Vista) heeft, een niet meer ondersteund systeem (XP) en een nog onbewezen systeem (Windows 7). Terwijl er een hardware-revolutie in de pen zit. Het zou me niet verbazen als ze nu de deur hebben opengezet voor de concurrentie.
woensdag 8 april 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten