donderdag 19 maart 2009

Is Benedictus de George Bush van de RK-kerk?

De paus heeft een grote condoom om z’n kop. Anders kan ik niet verklaren waarom de zo intelligente Benedictus XVI die zeldzaam domme uitspraak heeft gedaan. In het vliegtuig naar Kameroen sprak hij met een paar verslaggevers over aids in Afrika: ‘…een tragedie, die niet gestuit kan worden door geld alleen, en ook niet door het uitdelen van condooms, omdat die het probleem alleen maar verergeren.’ Binnen een paar uur was er over de hele aardbol een mediarel losgebarsten.

Alsof de man niet in de gaten heeft dat er in de wereld nu toch echt iets veranderd is door internet, computers en satellieten. Alsof hij niet weet dat uitspraken nu in één wereldwijde bliep uitvergroot en verhevigd kunnen worden. Hij stond toch te praten in een vliegtuig naar Afrika? Met alleen maar een paar verslaggevers in godsnaam. Wel, bij dit laatste heeft een groot deel van de wereld zo z’n bedenkingen

Het persbureau van het Vaticaan probeerde nog te sussen: men kon toch moeilijk verwachten dat de katholieke kerk haar standpunten ging veranderen tijdens deze reis. En de paus wilde de nadruk leggen op opvoeding en verantwoordelijkheid – voor Afrikaans gebruik toch? Maar er was geen houden meer aan. Zelden is een paus er zo in geslaagd om zo’n beetje de complete westerse wereld – machthebbers en gewone burgers – in antipapisme te verenigen.

Zelfs de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid zegt dat de paus het werk van katholieke hulpverleners in Afrika schaadt. En speciaal in landen met een katholieke traditie was de reactie heftig. De Spanjaarden willen nu een miljoen condooms naar het zwarte continent sturen. Alleen de Italiaanse minster van Buitenlandse Zaken wilde geen commentaar geven. Alsof hij net niet zei: ‘Intelligente dombo, oké, maar hij is wel onze intelligente dombo.’

En in Kameroen, meldt RKnieuws.net, is een voetbalstadion met 60.000 zitplaatsen in gereedheid gebracht. Alleen is de weg van het vliegveld naar het hotel en het stadion zo’n beetje platgewalst. Winkeltjes, krotten, handeltjes – alles moest verdwijnen. Iedereen die zijn spullen niet op tijd in veiligheid bracht is het allemaal kwijt. ‘De sfeer hier in Yaoundé is vreemd. Veel mensen zijn kwaad, niet op de paus, maar wel omdat hij gekomen is.’ Alsof de machthebbers ook daar het idee hebben dat ze hun onderdanen nog jarenlang dom kunnen houden.

Ik weet niet, opeens moet ik aan George Bush denken. De man lijkt een soort model te worden voor hedendaagse leiders die hun eigen tijd en hun eigen achterban niet verstaan, en denken dat ze hun macht kunnen bestendigen met een soort eindeloze herhaling van traditionele zetten. Ook in Afrika schrijdt bijvoorbeeld de technologie voort. Over niet al te lange tijd heeft ook daar iedereen een mobieltje en op de een of andere manier toegang tot internet – informatieverspreiding zal niet te stoppen zijn. Ook Afrikaanse machthebbers kunnen niet tegenhouden dat hun onderdanen geïnformeerder worden dan ze lief is.

En het zou me niet verbazen als Benedictus ook een George Bush voor zijn eigen kudde blijkt. Dat later geschreven zal worden dat hij de katholieke traditie niet heeft kunnen bestendigen, maar versneld heeft doen afbreken. Net zoals George Bush een wegbereider voor iets anders was. Benedictus kan de condooms niet tegenhouden, integendeel, misschien blijkt later dat hij door zijn optreden juist de afschaffing van het celibaat bespoedigde. Ik hoop het nog eens mee te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten