vrijdag 27 maart 2009

Chronobioloog bevrijder van de avondmens?

De hele winter heeft hij op zijn kans liggen wachten. Hij hield geen winterslaap, hij lag in een hinderlaag. En dit weekend slaat hij keihard toe: de chronobioloog. Ja, ik had er ook nog nooit van gehoord. De chronobiologie is de wetenschap die zich met onze biologische klok bezighoudt. Maar natuurlijk, de grote kans op aandacht ligt in het weekend dat de gewone klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur vooruitgezet wordt.

En er is niet zomaar wat aan de hand, volgens chronobioloog Domien Beersma is er van alles mis. Maandag gaan er meer verkeersongelukken gebeuren. Er zullen ook meer hartinfarcten plaatsvinden. Het hele jaar door is de eerste werkdag al de dag der hartinfarcten. Maar de eerste maandag van de zomertijd komt er een extra hoge piek, waarna de rest van de eerste week de frequentie van hartinfarcten hoog zal blijven – totaalscore: plus 5 procent. Het is allemaal uit onderzoek gebleken.

Ik denk dat je chronotype grotendeels je reactie op dit nieuws bepaalt. Ochtendmensen zullen geneigd zijn om te denken: wat een onzin, hebben ze niet wat beters te doen? De reactie van avondmensen zal meer iets zijn van: eindelijk erkenning, ik had altijd al zo’n gevoel.

Avondmensen moeten extra opletten, ze kunnen van maandag beter een relaxte dag maken, om te wennen. Veel avondmensen zijn in de zomertijd aan het eind van de avond nog lang niet moe. Waarna ze minder slaap krijgen, en er de volgende dag wat katterig bij lopen. Een grote groep houdt de hele zomer last van slaapproblemen, wat een ongunstig effect kan hebben op bloeddruk, hart, cholesterol. Alsof het gezelliger menstype afgestraft moet worden.

Maar wat willen de chronobiologen nu? Ik denk niet dat een meerderheid van de bevolking de zomertijd ter discussie wil stellen. De meeste avondmensen genieten juist van dat extra uur daglicht. Chronobioloog Beersma pleit er vooral voor om naar je chronotype te leven. Volgens hem is er niet alleen gezondheidswinst maar ook economische winst te behalen. Een baas heeft meer aan een uitgeslapen werknemer. En een gespreide binnenkomst van mensen op hun werk levert minder filedruk.

Ja, maar wat willen de chronobiologen nu echt? Meer geld voor onderzoek natuurlijk. Nou, als dat ertoe kan leiden dat er kantoortijden voor avondmensen en voor ochtendmensen komen, dan ben ik daar voor. Als avondmensen bijvoorbeeld om half elf op hun werk willen komen en daar hun chef om mogen vragen omdat ze hierin door de wet gesteund worden – dat lijkt me wel wat.

1 opmerking:

  1. Heb er weinig last van gehad. Vind zo'n uurtje extra licht wel fijn, zeker als het een zonnige dag is. Is het meteen écht zomertijd...

    Leuke naam trouwens, Domien Beersma. Klinkt als een piepklein gedichtje.

    Joke

    BeantwoordenVerwijderen